top of page
Ooracupunctuur

Ooracupunctuur (Auriculo-therapie) is een van de vormen van Chinese acupunctuur. In het oor bevinden zich volgens acupuncturisten punten die overeenkomen met de diverse organen in het menselijk lichaam, hersenen, hart, ledematen en dergelijke die door middel van acupunctuur gestimuleerd kunnen worden.

Acupunctuur zet het lichaam aan om zichzelf op natuurlijke wijze te genezen.

Acupunctuur verbetert het functioneren van het lichaam, met name de "samenwerking" tussen verschillende organen in het lichaam. De therapie bestaat uit het prikken van naalden op zeer precieze "Acupunctuurpunten" in het huidoppervlak en eventueel uit het vervolgens toevoegen van warmte of elektrische stimulatie. Acupunctuur verhelpt niet slechts één klacht, maar het heeft effect op de gehele persoon. Deze methode is verreweg het meest bekend in Europa. Deze bekendheid is ontstaan door de goede resultaten bij pijnbestrijding.

 

Ooracupunctuur ofwel Auriculo-therapie is een moderne westerse manier van acupunctuur. 

Acupunctuur is in het Westen vooral bekend geraakt door de werking op:

  • (chronische) pijnklachten, bv. bij reuma, gewrichtsslijtage, R.S.I.,

  • Grote spanning in de spieren, sportblessures, stress

  • Het verbeteren van de bloeddoorstroming

  • Het verbeteren van het functioneren van het vegetatief zenuwstelsel, dit zenuwstelsel zorgt er b.v. voor dat je gaat transpireren of plassen wanneer je bang/zenuwachtig bent.

  • Neurologische bewegingsstoornissen

  • Allergieën, huidaandoeningen, ontstekingen

  • Verslavingen, verminderen of verhelpen

  • Slaaploosheid, vermoeidheidssyndroom

  • Constipatie, diarree

  • Griep, hoesten, migraine

 

De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten  zich afspiegelen. Heb je bijvoorbeeld schouderklachten aan je rechterschouder dan zal het schouderpunt in het  rechteroor gevoelig zijn als je erin knijpt.  Het schouderpunt in je oor veranderd zodanig dat het zelfs met behulp van  apparatuur meetbare veranderingen weergeeft. 

Door nu een naald, balletje, elektrische prikkel of laser op het  schouderpunt van je oor te zetten beïnvloed je direct het pijnniveau in de schouder en beïnvloed je het gehele  genezingsproces op een positieve manier. 

Meestal worden veerblijfnaaldjes ingezet. Voordelen van veerblijfnaaldjes  zijn de langere, intense werking op het oor. Deze kunnen tot ca. 14 dagen blijven zitten (met pleisters). U kan gewoon douchen, zwemmen of sporten.  Ook kan gekozen worden voor magneetballetjes. Met name bij kinderen maar ook voor ouderen met angst voor naalden. 

 

Ook op emotioneel vlak is ooracupunctuur goed inzetbaar. Zo behandel ik regelmatig kinderen en volwassenen welke last hebben van innerlijke onrust, nachtmerries, paniekaanvallen of slaapproblemen etc.  

bottom of page